SZUHVÍN

Pincészet és panzió

Nagy kegyben részesítette a természet azt a vidéket, ahol megterem a szőlő, ez a csodálatos növény, melyről azt tartják, hogy teljes értékű táplálék az ember számára. Szőlő és lágy kenyér: e két étken már megél az ember – ezt vallották az őseink, és ezt bizonyították a 21. századi kutatások is.

Ennek a különleges tulajdonságnak azonban ko- moly ára van, kevés növény igényel olyan gondos törődést mint a szőlő. Nem hiába írta Jókai, hogy “Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának.”
Persze a szőlővel, a borral való foglalatosság nem csupán fáradságos munka, hanem az örömök sorozata is. Ám ahhoz, hogy ebből részesüljünk, nemcsak szenvedély, hanem magas szintű tudás és tapasztalat is szükséges.
A SZUHVÍN Pincészet is erre alapoz. Megálmodó- ja és megalapítója Szuh Benő hosszú emberöltők szőlészeti, borászati tapasztalatának büszke birtokosa. Családja az 1800-as évek óta foglalkozik a dél-szlovákiai borvidéken szőlőtermésztéssel, il- letve borkészítéssel – ő az édesapjától leste el a szak- ma csínját-bínját, aki szintén az édesapjától tanulta, és így tovább egészen a ük- és dédszülőkig. Erre az értékes tudásra halmozódtak aztán a szőlészeti és a borászati tanulmányok.
Szuh Benő a hetényi szövetkezet megbecsült szakembereként 80 hektárnyi szőlő felett rendelkezett a 90-es években, mígnem 1997-ben a sors úgy hozta, hogy ugyanezen szövetkezet pincészetében saját vállalkozást indított.
Ma itt kerül feldolgozásra a saját kitermelésű és vásárolt minőségi szőlő, itt készülnek az ízletes borok, melyet 2004-től már palackozva értékesítenek.
Időközben természetesen a szakma is felfigyelt a SZUHVÍN Pincészet munkásságára, komoly díjak és elismerések tanúsítják a családi vállalkozásban dolgozók szakértelmét. Szuh Benőt a Szlovák Bor Akadémia a Szent Orbán Borlovagrend tagjává választotta 2005-ben.
A pince fölé azóta a sikeresen megnyert Európai Uniós projekteknek köszönhetően panzió épült, melyet még vonzóbbá tesz az igényes, rendezett környezet. Így aztán annak, aki betér ide egy igényes borkóstolóra, a hazaút miatt sem kell fájjon a feje, hiszen átéjszakázhat a Borkőpanzió egyik remek szobájában.
Egyébként a pincészetben a szőlő mellett már az utánpótlás is érik, hiszen Szuh Benő fia, Gergely szintén a családi hagyományok mellett tette le a voksát és kiveszii részét a pincészet körüli teendőkből.

Aki szőlőt ültet, nagy urat vesz magának.

Jókai Mór