SZUHVÍN

Vínna agroturistika

Veľkej priazni prírody sa môže tešiť každý taký kraj, kde sa urodí hrozno, táto pozoruhodná rastlina, ktorá sa považuje za plnohodnotnú potravu pre človeka. Hrozno a mäkký chlieb: na týchto dvoch potravinách je človek schopný vyžiť, hlásali naši predkovia a dôkazy o tomto tvrdení podali aj výskumy 21. storočia.

Táto neobyčajná vlastnosť má však aj svoju cenu, máloktorá rastlina si vyžaduje toľkú starostlivosť ako vinič.
Nie nadarmo napísal Mór Jókai: „ Kto zasadí hrozno, kúpi si veľkého pána.”
Samozrejme starostlivosť o vinič a víno neznamená iba namáhavú práce, predstavuje zároveň aj množstvo potešenia. Na to, aby sme sa mohli na tomto potešení podieľať je potrebná nielen náruživosť, ale aj vysoká úroveň odborných vedomostí a dlhodobé skúsenosti.
Pivnica SZUHVIN zakladá presne na tomto. Pivnicu si vysníval a založil Benő Szuh, ktorý je pyšným majiteľom bohatých vinárskych skúseností niekoľkých ľudských generácií. Jeho rodina sa pestovaním viniča v južných oblastiach Slovenska, resp. výrobou vína zaoberá od 19. storočia, pán Benő Szuh odkukal všetky fortiele od svojho otca, ktorý ich odkukal tiež od svojho otca, a takto ďalej až po praprarodičov. Na týchto bohatých skúsenostiach sa zakladalo štúdium vinárstva a vinohradníctva.
Benő Szuh obhospodaroval v 90-tych rokoch ako vážený odborník v Chotínskom poľnohospodárskom družstve 80 hektárov viniča, kým v roku 1997 nezasiahol osud, kedy začal svoje vlastné podnikanie v tejto istej pivnici.
V súčasnosti dochádza v tejto pivnici ku spracovaniu vlastného dopestovaného i nakúpeného viniča, tu sa vyrábajú chutné vína, ktoré sa vo fľaškovej forme predávajú od roku 2004.
Medzičasom sa samozrejme na pivnicu SZUHVIN obrátila aj pozornosť odborníkov, mnohé ocenenia a vyznamenania sú dôkazom odborných vedomostí zamestnancov tohto rodinného podnikania. Pána Benő Szuha zvolila v roku 2005 za svojho člena Slovenská vinárska akadémia, vinársky rytiersky stav sv. Urbana.
Nad pivnicu bol od tej doby vďaka úspešným projektom Európskej únie postavený penzión, ktorý je príťažlivý aj vďaka upravenému, náročnému okoliu. Návštevníci, ktorí sem zavítajú si po náročnej ochutnávke vín nemusia robiť ťažkú hlavu z cesty domov, ponúkame im prenocovanie v niektorej z vynikajúcich izieb penziónu Borkő.
V pivnici popri hrozne dozrieva aj posila, pretože Gergely, syn pána Szuha, sa rozhodol ísť v stopách rodinnej tradície. Vždy keď mu to štúdium dovolí, snaží sa podieľať na všetkých prácach a je aspoň takým veselým a dobrosrdečným hostiteľom, ako jeho otec.

Kto zasadí hrozno, kúpi si veľkého pána.

Mór Jókai